Sayfalar

11- COVİD-19 HASTALIĞI NEDENİYLE TAHLİYE DİLEKÇELERİ

Dosyası Savcılıkta(şüpheli), Ağır Ceza Mahkemesinde(sanık), İstinafta ve Yargıtay'da(hüküm özlü) bulunup halen  TUTUKLULAR için COVID-19 Korona Virüsü nedeniyle her safahat için dört örnek TAHLIYE dilekçesi Word ve Uyap-Udf formatında siteye konulmuştur.

1.Örnek dilekçeler tutuklu şüpheli veya sanığa uyarlanmalı dilekçelerdeki kişiye özel olan boşluklar tamamlanmalı ve yönlendirme notları silinmelidir. Bu kısımlar renklendirilmiş yada nokta şeklinde boşluklar bırakılmıştır. Dilekçeye COVİD-19 hastalığının yanında şüpheli veya sanığın dosyasına özel başka tahliye nedenleri varsa bu hususlarda eklenmelidir.

2. Dosyası İstinaf ve Yargıtay aşamasındaki olup infazı dolmasına rağmen hüküm kesinleşmediğinden DENETIMLI SERBESTLIKTEN yararlanamayan hüküm özlüler yönüyle TAHLIYE DILEKÇELERINE Korona virüsü yanında bu durumdan kaynaklı tahliye gerekçeleri de eklenmiştir.

3. Tahliye talebini tutuklunun kendisi ve avukatı yapabileceği gibi CMK md:262 kapsamında tutuklunun eşi de yapabilir. Unutulmamalıdır ki tahliye dilekçesi vermenin zaman ve sayı sınırlaması yoktur. 30 günlük zorunlu tutukluluk incelemesi savcılık ve mahkemeler için geçerlidir.

4. Korona virüsü tüm tutuklular için HAYATİ RİSK taşıdığından tutukluların YAŞAM HAKKI'NI tehdit eder mahiyettedir. Bu nedenle tahliye talebinin reddi yada talebe cevap verilmemesi halinde AYM ve AİHM’lerine tedbir talepli hak ihlali başvuruları yapmak hayati önemdedir.

5. Yol Haritası şu şekildedir;
a-) Dosyanın bulunduğu savcılık, mahkeme yada üst mahkemeye COVID-19 kaynaklı tahliye talebi, 

b-) Tahliye talebinin reddi sonrası 30 günlük sürede tedbir talepli AYM hak ihlali başvurusu,

c-) AYM bir hafta içinde karar vermezse AYM kararı beklenmeksizin AİHM’ne YAŞAM HAKKININ ihlali nedeniyle acil başvuru yapılıp tedbir talebinde bulunulmalıdır.


*** TAHLİYE DİLEKÇESİ HANGİ MAKAMA SUNULUR ?

*** ŞEHİR DIŞINDA OLANLAR DİLEKÇEYİ NASIL GÖNDEREBİLİR ?

SAVCILIĞA VERİLECEK TAHLİYE DİLEKÇESİ NOTU ;
Tutuklama talep eden savcılık ve talebi kabul eden hakimlik ile tutuklamaya itiraz kişi ayrı şehir veya ilçedeyse itiraz eden bulunduğu yerdeki adliyeye giderek muhabere yoluyla o gün ki nöbetçi sulh ceza hakimliği aracılığıyla dilekçesini yetkili-görevli sulh ceza hakimliğine göndermesi gerekir. Mail, fax veya Adalet Bakanlığı v.b. şekilde yollarla tahliye talebinde bulunulamaz. Her sayfanın altına paraf dilekçe sonuna imza atın. Eşler kimlik fotokopisini dilekçe ekine eklesin.

AĞIR CEZA MAHKEMESİNE VERİLECEK TAHLİYE DİLEKÇESİ NOTU ;
Sanığın yargılandığı tutuklama kararını veren Ağır Ceza Mahkemesi ile tutuklamaya itiraz kişi ayrı şehir veya ilçelerdeyse; itiraz eden bulunduğu yerdeki adliyeye giderek muhabere yoluyla o gün ki nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla tahliye dilekçesini sanığın yargılandığı tutuklama kararını veren Ağır Ceza Mahkemesine göndermesi gerekir. Nöbetçi mahkemeleri adliye içindeki Baro odalarında öğrenebilirsiniz. Mail, fax veya Adalet Bakanlığı v.b. şekilde yollarla tahliye talebinde bulunulamaz.

İSTİNAF VE YARGITAY’A VERİLECEK TAHLİYE DİLEKÇESİ NOTU ;
Dosyası İstinafta veya Yargıtay’da bulunan tutuklu sanık için tahliye talebi nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla direk İstinaf veya Yargıtay’a yapılabileceği gibi yargılamayı yapıp ceza veren Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla da İstinaf veya Yargıtay’a tahliye talebinde bulunulabilir.
Bunların dışında CMK md:109/4 'de yapılan değişiklikle tutuklu hüküm özlüler tahliye dilekçelerini dosyalarının bulunduğu İstinaf ve Yargıtay'a verebilecekleri gibi yargılandıkları İlk derece mahkemelerine de verebilirler. Tavsiyemiz her iki mahkemeye birer hafta arayla başvurulması yönündedir

Dosyası İstinaf ve Yargıtay safahatındaki hüküm özlü tutuklu için hem Ağır Ceza Mahkemesine hem de İstinaf ve Yargıtay'a verilecek örnek tahliye dilekçeleri ayrı ayrı hazırlanıp siteye konulmuştur.


Tutuklu sanığın İstinaf  veya Yargıtay incelemesini yapan mahkeme ile tutuklamaya itiraz kişi ayrı şehirlerdeyse ; itiraz eden bulunduğu yerdeki adliyeye giderek muhabere yoluyla o gün ki nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla tahliye dilekçesini tutuklu sanığın dosya incelemesini yapan ya istinaf veya Yargıtay’a yada sanığı yargılayıp ceza veren İlk derece mahkemesine (Ağır Ceza Mahkemesi / Asliye Ceza Mahkemesi) göndermesi gerekir. Nöbetçi mahkemeleri adliye içindeki Baro odalarında öğrenebilirsiniz. Mail, fax veya Adalet Bakanlığı v.b. şekilde yollarla tahliye talebinde bulunulamaz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.